Mi a teendő az inkontinencia probléma megjelenése esetén?


Az inkontinencia kétségtelenül az egyik legkellemetlenebb egészségügyi diszfunkció. Az ilyen problémával küzdő páciensek nem képesek normális módon szabályozni a vizelettartásukat. Az általános vélekedéssel ellentétben az inkontinencia problémája nem korlátozódik kizárólagosan az idősebb generációkra, az azonban tény, hogy ez a diszfunkció nőknél gyakoribb, mint férfiaknál.

Értekezés: Dr. Ladislav Krofta CSc. [M.D., DSc.], Urogynecológia specialista, diagnoszta, kutató és szakorvos


Állapot meghatározások

Bár az inkontinencia gyakorisága az életkorral növekszik, nem egyértelműen az öregedés tünete. Valójában a nők többféle típusú inkontinenciában szenvednek, amelyek közül a leggyakoribb a stressz által kialakult inkontinencia. Az európai nők több mint 7% -a szenved stressz okozta inkontinenciában.

A vizelet szivárgását tüsszögés, köhögés, a torok köszörülése, vagy akár a nevetés is előidézheti. Kiváltó ok lehet még nagymértékű súlycsökkenés vagy bármilyen olyan sporttevékenység, amely növeli a hasi, urinális területen jelentkező stresszt. A nők gyakran helytelenül a lelki stresszt társítják az inkontinencia kialakulásának okaként, azonban stressz inkontinencia esetében a fizikai stressz a kiváltó ok.

Az önkéntelen vizelet szivárgás oka az alsó húgyutak anatómiájának rendellenessége, amely a húgyhólyag nyakának és a húgycső fokozott mobilitásának vagy a belső húgyúti záróizomzat elégtelen működésének tünete. Az inkontinencia ilyen jellegét gyakran kíséri a kismedencei izmok funkcionális rendellenessége és gyengesége, például: vaginális szülés, nőgyógyászati ​​műtét, vagy a kismedence sérülése.

A stressz okozta inkontinencia kezelése konzervatív (nem sebészeti) eljárásokon alapul, amely elsősorban a medencefenék izomzatának erősítését jelenti gyógytorna technikákkal. Ha ezen technikák nem működnek, vagy nem alkalmazhatóak, akkor megfontolandó a medencefenék műtéti úton történő erősítése.

A hirtelen kialakuló un. sürgősségi inkontinencia a nemkívánatos szivárgás második leggyakoribb formája. A sürgősségi inkontinencia esetében a hirtelen, és kontrollálhatatlan vizelési inger megjelenése figyelhető meg, például húgyúti fertőzés vagy más fertőző betegség esetében. Egyes esetekben a konkrét kiváltó okot egyáltalán nem lehet beazonosítani. Egyes nők vegyes inkontinenciában szenvednek, vagyis mind a stressz, mind a sürgőségi inkontinencia tünetei jelen vannak életükben.

A reflexív működés okozta inkontinencia olyan állapot, amely magában foglalja a hólyag spontán kiürülését – mint a csecsemőknél. Ez a fajta inkontinencia lehet neurológiai betegség tünete, az agyi vagy gerincsérülés következménye.

Hol keresse a kialakult inkontinencia okát?

Az emberi testben a húgyhólyag üreges izomzatú szerv, amelynek mérete változik a benne lévő vizelet mennyiségének függvényében. A húgyhólyag akár fél liter vizeletet is képes tárolni.
A húgyhólyag ürítése egy komplex folyamat, amely magában foglalja az idegek, a gerinc alsó szakaszának és a húgyhólyag izmainak összehangolt működését. A vizelet kiürítés (kiválasztás) során a hólyag falai összezsugorodnak, ezáltal felszabadítva a külső záróizomzat szűkületét. Más szavakkal, a húgyhólyag alatt elhelyezkedő körkörös záróizom működése döntő fontosságú ahhoz, hogy a vizeletürítés tudatosan kontrollált legyen.

A medencefenék megfelelő működése három összetevő egyensúlyának eredménye: az izmok, az ínszalagok és az idegek, amelyek mindegyike egyetlen dinamikus egységként kell, hogy együttműködjön. Az inkontinencia leggyakoribb oka a medencefenék izomzatának, vagy a kismedencei ínszalagoknak a meggyengülése, ami a húgycső elmozdulását eredményezi eredeti helyzetéből, és lehetővé teszi a vizelet szivárgását még a legkisebb mértékű hasi nyomás esetén is. Következésképpen az inkontinencia a nehéz vaginális szülés vagy a nagymértékű súlynövekedés által okozott változások következménye is lehet. Ez megmagyarázza, hogy az inkontinencia miért érinti elsősorban a nőket, mivel fő oka a medence diszfunkcionalitása.

A fentiekből következően megállapítható, hogy a stressz okozta inkontinencia előfordulási gyakorisága nem korlátozódik az idősebb nőkre, akiknél az ösztrogén hormon szintje jellemzően csökken a menopauza idején.
A nők fiatalabb nemzedékeit is érintheti az inkontinencia, amely a gyakori terhességek, a nehéz szülés és a 4 kg-ot meghaladó csecsemők szállítása vagy a hysterectomia miatt a kismedencei izmok és a húgycső körüli gyulladás következményeként is kialakulhat. Más kockázati tényezők közé tartoznak az asztmát kísérő krónikus köhögés vagy az aránytalan fizikai stressz.

Az inkontinencia kezelhető

Kezdetben az enyhébb, a vizelet elhanyagolható szivárgásával jelentkező inkontinenciával kapcsolatos problémák alkalmi problémának tekinthetők. Idővel azonban a húgycső állapota súlyosabbá válhat, amely – például a záróizomzat gyengülésének következményeként – gyakoribb és nagyobb mennyiségű vizeletszivárgással járhat.

Az inkontinencia tüneteinek enyhébb megjelenése esetén már javasolt a speciális inkontinencia egészségügyi betétek alkalmazását elkezdeni, átszervezni, vagy csökkenteni napi folyadékmennyiség bevitelét, valamint a napi tevékenységeket úgy szervezni, hogy a mellékhelyiség hozzáférhetősége megfelelően biztosított legyen. Sajnos a kialakult probléma hatékonyabb kezelés hiányában rosszabbodhat. Nem ritka, hogy a kialakult helyzet nagymértékben akadályozza a részvételt a társadalmi, szociális, kulturális tevékenységekben, eseményekben, a sport tevékenységekben, valamint a szexuális életben.
Ha az önkéntelen vizelet szivárgás higiéniai és társadalmi problémává válik egy nő számára, akkor azonnali megoldást kell keresnie, mert elkerülhetetlen, hogy ez az állapot folyamatos zavaró tényezőként legyen jelen a mindennapi életvitelében és nagyban rontsa életkörülményeit.

Az inkontinencia kezelésére számos módszer létezik.

Az elsődleges lépés az állapotromlás megállítása és megelőzése, amely a kismedencei izmok Kegel-gyakorlatokkal történő megerősítésével érhető el. Előfordulhat azonban, hogy ezek az izmok túl gyengék, így ez a módszer nem lesz elegendő hatékonyságú a probléma teljes kezelésében. A menopauzában lévő nőket gyógyszeres, hüvelyi ösztrogén hormonkezeléssel kezeljük, amely tabletták, kúpok vagy krémek formájában alkalmazható.

A stressz okozta inkontinenciát sikeresen kezelhetjük olyan kismértékű invazív beavatkozással is, amely az egyik legújabb és leghatékonyabb sebészeti eljárást az un. TOT szalag vagy cystocele háló beültetést alkalmazza.

Sajnos az inkontinencia – a már kialakult probléma ellenére is – még mindig az egyik olyan tabu téma, amelyet az érintett páciensek nem vállalnak fel és sok esetben nem kérik szakember segítségét sem.

Ezeknek az érintetteknek javasoljuk, hogy keresse fel a Semmelweis Egyetem ÁOTK – Urológiai Klinika (http://semmelweis.hu/urologia) weboldalát ahol további részletes tájékoztatást kaphat, valamint releváns információkat talál a kezelési lehetőségekről is.